Имортела вода БИО (Helichrysum italicum)


Имортела вода БИО (Helichrysum italicum)

Безсмъртничето (Helichrysum italicum и Helichyisum arenarium) обича слънцето, сухия климат и каменестата, пясъчна почва с добър дренаж. И самото име имортела показва нейната функция да расте там, където другите билки не могат. Растението има дребни сивкави листа и златножълти цветове с необичаен, интензивен аромат, който идва от скъпоценното етерично масло. Това масло се получава чрез дестилация с водна пара. Дестилацията трябва да се направи в срок до 24 часа от момента на прибиране на реколтата.

Свойства:

В традиционната медицина се използва предимно като лекарство за лечение на черния дроб, а стимулира и секрецията на жлъчката и панкреаса. Етеричното масло стимулира изхвърлянето на слуз от дихателната система, а има и антивирусно и антибактериално действие. Маслото стимулира лимфната система, така че особено се препоръчва за лечение на детоксикация и прочистване на кръвта. Безсмъртничето също се препоръчва за хора, които страдат от висок холестерол, най-често в комбинация с глухарче и ленено семе.

Дестилацията и отделянето на етеричното масло е сравнително нова процедура, но силата на безсмъртничето някога се е използвала като неговите златисти цветчета били потапяни в зехтин. Балсамът, който се получавал по този начин за 40 дни, се използвал за грижи и лечение на кожата.
Безсмъртничето притежава фантастична антикоагулантна мощност и е отлично средство за лечение на хематоми. Ако на мястото на травмата попадне капка от етеричното масло, голяма е вероятността хематом изобщо да не се появи. Затова маслото се препоръчва за лечение при атопичен дерматит и псориазис, за премахване на белези и лечение на инфекциозни процеси на кожата. В комбинация с невен и див кестен е отлично лекарство за разширени вени.

Употреба:

Като тоник - напръскайте лицето и шията след тяхното почистване и хидратирайте с подходящ крем или масло, докато кожата е все още влажна.

Маска за лице - смесете с глина, подходяща за вашия тип кожа.
Използвайте за масаж при уморени и напрегнати мускули и ставни проблеми. Направете компрес и наложете на засегнатите места. Използвайте като вода за уста